در راستای بزرگداشت یاد و خاطره استاد و دانشمند مجاهد فقید دکتر رضا روستا آزاد رئیس اسبق دانشگاه صنعتی شریف و بنیانگذار اندیشکده حکمرانی شریف، اولین دوره جایزه فناوری و حکمرانی روستا آزاد با هدف شناسایی آثار و اقدامات موثر در حوزه حکمرانی برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه صنعتی شریف، آیین اعطای اولین دوره جایزه فناوری و حکمرانی روستا آزاد همزمان با دومین سالگرد نکوداشت زنده یاد دکتر رضا روستا آزاد، روز دوشنبه ۱۲ آذرماه 1403، با حضور دکتر حسین افشین معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور، حجتالاسلام محمد قمی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، دکتر محمد مخبر مشاور و دستیار مقام معظم رهبری و دکتر سیدعباس موسوی رئیس دانشگاه، در محل سالن استاد ربیعی دانشگاه صنعتی شریف برگزار شد.
در این مراسم ۶ برگزیده اولین دوره جایزه فناوری و حکمرانی روستا آزاد در ۴ محور «فناوری حکمرانی»، «دیپلماسی نخبگانی»، «نوآوری سیاستی» و «فرهنگ حکمرانی» معرفی و مورد تقدیر قرار گرفتند.
در ابتدای برنامه دکتر سیدعباس موسوی رئیس دانشگاه صنعتی شریف طی سخنانی گفت: دکتر روستا آزاد برای من فراتر از معلم بود و ارتباط ما فراتر از ارتباط استاد شاگردی بود. ایشان مثل یک پدر بودند و بنده از سال ۷۵ تا زمانی که ایشان در قید حیات بودند، ارتباط نزدیکی داشتم.
رئیس دانشگاه صنعتی شریف افزود: جز نیکی و صبوری از دکتر روستا آزاد چیزی ندیدم و همواره سعه صدر در ۲۰ و اندی سال از ویژگیهای بارز او بود. در این سالها ندیدم که از کسی بدگویی کنند و دوراندیشی از دیگر ویژگیهای نیک ایشان بود. مسائل فنی و علمی که پیشنهاد میدادند، یک دهه بعد میدیدیم که چقدر پرداختن به این موضوعات درست بوده است.
وی با بیان اینکه دکتر روستا آزاد استاد به حق شریف دانشگاه شریف بود، بیان کرد: ایشان در حوزه پژوهشی و در پژوهشهای شخصیشان، همیشه به جنبه کاربردی بودن و حل مسأله توجه داشتند و در پروژهها به مشکلات جامعه اهتمام میورزیدند. از نظر مدیریتی چه در جایگاه معاونت پژوهشی دانشگاه و چه در ریاست دانشگاه، پژوهش دانشگاه متحول شد و تغییر کرد.
دکتر موسوی ادامه داد: دکتر روستا آزاد شخصیت جریانسازی داشتند و بهعنوان مثال جریانسازی خوبی در دوره ایشان در توسعه فناوری و گفتمان فناوری شکل گرفت. قراردادهای ارتباط صنعت و دانشگاه هم در دوره ایشان افزایش چشمگیری داشت. وی افزود: نبود ایشان به طور حتم ضایعه بزرگی برای جامعه نخبگان و فناوری است.
در ادامه برنامه دکتر حسین افشین، معاون علمی و فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری با بیان اینکه هر رئیس دانشگاهی که میآید سعی میکند تحت عنوانی فعالیتهای خود را توسعه دهد، اظهار کرد: عنوان فعالیتهای زندهیاد دکتر روستاآزاد را میتوان توسعه و عمق بخشیدن به فناوری نامید و توسعه فناوری و نوآوری دانشگاه مدیون فعالیتهای ایشان است.
دکترافشین با اشاره به اینکه یکی از افتخارات دکتر روستاآزاد این است که شاگردانی تربیت کرد که قدردان زحمات ایشان هستند، گفت: افرادی هستند که تلاش میکنند جریانسازی استادشان تداوم یابد و این امر ارزشمند است.
وی به اعطای اولین دوره جایزه اشاره کرد و گفت: زمانی که صحبت از حکمرانی میشود معمولا حکمرانی خوب و مطلوب در نظر است و دکتر روستاآزاد حکمرانی را در پژوهش میدانست.
دکترافشین در ادامه درباره شاخصهای یک حکمرانی خوب گفت: از جمله شاخصها میتوان مواردی چون دولت کارآمد، دولت پاسخگو، دولت فسادگریز، حاکمیت قانون و توسعه مشارکت مردمی اشاره کرد.
معاون علمی ریاست جمهوری خصوصیسازی را از دیگر شاخصهای حکمرانی خوب عنوان کرد و گفت: هیچ کدام از این شاخصها محقق نمیشود مگر با حضور فناوری از این رو جایزه حکمرانی روستاآزاد، جایزه حکمرانی فناورانه به شمار میرود.
وی افزود: اگر دکتر روستاآزاد در قید حیات بودند حتما تاکید داشتند که در خصوص این جایزه جریانسازی صورت بگیرد. هدف ما این است که جریان حکمرانی خوب با این جایزه اتفاق بیفتد و خروجی این جریان سال آینده جایزه بگیرد.
سپس دکتر مخبر مشاور و دستیار مقام معظم رهبری با اشاره به جنایات رژیم صهیونیستی گفت: حتی نمیشود در محافل این چنینی از فجایع رخ داده در غزه غافل شد. انصافا جنایات کمنظیری در حال رخ دادن است و هر روز هم به دلیل نرسیدن به اهدافشان برگ دیگری از این جنایات را رو میکنند و انشاالله این غده سرطانی از منطقه برچیده خواهد شد.
وی با اشاره به برگزاری اولین دوره جایزه حکمرانی روستاآزاد گفت: اصل کار بسیار مهم، بهجا و عنوان و شخصیت انتخاب شده برای این جایزه بسیار خوب است.
مشاور و دستیار رهبری ضمن بیان این مطلب که زندهیاد روستاآزاد یک انسان چندوجهی بود، گفت: ایشان عالم بود و قدرت تعامل با دانشجو و جامعه را داشت و از طرفی هم فعال اجتماعی بسیار موفقی بود. شهید دکتر رئیسی وقتی در آستان قدس مسئولیت را پذیرفت، به اولین کسی که مراجعه کرد ایشان بود. انصافا فقدان دکتر روستاآزاد برای ما یک ضایعه است.
دکتر مخبر ضمن تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران بعد از انقلاب به یک نماد اقتدار در منطقه تبدیل شد و این قدرت در تاریخها و زمانهای مختلف، یک وسیله خاصی دارد، گفت: به طور مثال امروز وسیله اقتدار، علم است. اینکه مقام معظم رهبری اینقدر روی این مطلب پافشاری دارند، به این دلیل است که همه ساحتهای اداری کشور به این موضوع بستگی دارد و ما باید در این مقطع یک خیزش علمی را سامان دهیم و البته خیزش علمی هم ضوابطی و ملزوماتی دارد.
وی با اشاره به اینکه با فناوریهای جدید، حکمرانی دچار چالش شده است، ادامه داد: اساسیتربن وسیله اعمال حکمرانی که بحث تنظیمگری است، این تنظیمگری دارد از دولتها گرفته میشود و به مردم منتقل و با پلتفرمها به جامعه نخبگانی کشور منتقل میشود.
مشاور و دستیار رهبری با اشاره به ضرورت پیشرو بودن دانشگاهیان در مسائل فناوری، گفت: یکی از چالشهای اصلی هوش مصنوعی این است که مقاومتی که در مقابل حکمرانی به سبک گذشته وجود دارد، در این وضعیت جدید اگر به موقع عمل نکنیم، بخشی از مخاطبان جامعه را از دست میدهیم.
وی با بیان اینکه حضرت امام خمینی و هم مقام معظم رهبری، مردمی بودن نظام را جزو خط قرمزهای نظام تعریف کردند، تصریح کرد: در حوزه هوش مصنوعی، بازیکنان اصلی آن مردم هستند و این برای ما فرصت است. نکته مهم این است که امکانات اصلی این فناوریها، نیروهای جوان نخبه هستند و ما امروز در کشور با جامعه وسیعی از نخبگان در کل جغرافیای کشور مواجه هستیم که برای ما فرصت است.
دکتر مخبر در ادامه تاکید کرد: کشور دچار مشکلات زیادی است اما ظرفیت های فوق العادهای هم دارد. درست است که با چالش آب و یا ناترازی های مالی و انرژی رو به رو هستیم اما امکانات ما در کشور قابل قیاس با این مشکلات نیست. مشکل ما در اینجاست که افراد توانمند و افرادی که توانایی حل مساله دارند، بازیکن اصلی نیستند که باید در این خصوص ساماندهی انجام دهیم و انشاالله با تدابیری در کشور اعمال میشود، این اتصال را ایجاد کنیم.
شایان ذکر است؛ تشویق فعالیتهای فناورانه، نوآورانه، سیاستپژوهی و توسعه ارتباطات بینالمللی برای بهبود کیفیت حکمرانی کشور از جمله اهدافی است که برای جایزه فناوری و حکمرانی روستا آزاد عنوان شده است.
گفتنی است: «نوآوری، خلاقیت و تحولآفرینی»، «مردمیسازی و جلب مشارکت عمومی»، «اقتدارآفرینی، اثربخشی و کارایی»، «شفافسازی و پاسخگویی»، «کاهش هزینهها و افزایش بهرهوری»، «مشروعیت و وفاق اجتماعی»، «پایدارسازی و تثبیت نهادی»، «نفوذ و رقابتپذیری بینالمللی»، «خدمترسانی عمومی گسترده»، «عدالتمحوری و الگوی ایرانیاسلامی» شاخصهای ۱۰ گانه داوری جایزه فناوری و حکمرانی روستاآزاد بود.
در مراسم اعطای نخستین دوره جایزه فناوری و حکمرانی روستا آزاد، برگزیدگان محورهای این جایزه در ۴ محور «فناوری حکمرانی»، «دیپلماسی نخبگانی»، «نوآوری سیاستی» و «فرهنگ حکمرانی» معرفی شدند.
شرکت شاپرک وزیستاب در حوزه فناوری حکمرانی؛ سریال آقای قاضی و بازی دیجیتای آمیرزا در حوزه فرهنگ حکمرانی؛ صاحبکار در حوزه نوآوری سیاستی و سید محمد مرندی در حوزه دیپلماسی نخبگانی به عنوان برترینها معرفی شدند.